باشگاه خبرنگاران جوان؛ مینا عظیمی - کره جنوبی پس از آن که یون سوک یول، رئیس جمهور این کشور که به مواضع محافظه کارانه اش معروف است، حکومت نظامی اعلام کرد، شب دراماتیکی را تجربه پشت سر گذاشت و ارتش حرکات خود را برای ممنوعیت همه فعالیتهای سیاسی از جمله فعالیتهای مجلس ملی آغاز کرد. اما پارلمان با اکثریت آرا لایحهای را تصویب کرد که خواستار لغو حکومت نظامی شد.
ساعاتی پس از اعلام این خبر، رئیسجمهور کره تصمیم گرفت که مخالفان خود را کودتاگر توصیف کند، پس کابینهی او نیز تصمیم خود را برای لغو حکومت نظامی اعلام کردند. یون رئیسجمهور پرحاشیهای برای کره جنوبی بود و تاکنون بارها به دلیل مشکلاتی که به وجود آورده است در صدر اخبار قرار گرفه است.
یون از زمان انتخابش در سال ۲۰۲۲ با یک دوره ریاست جمهوری پر از چالشها و رسواییها روبهرو بوده است، زمانی که کمتر از ۱ درصد آرا را به دست آورد، نتیجهای که برخی آن را رد لی جائه میونگ، رئیس جمهور پیش از او به جای حمایت از یون توصیف کردند.
یون در دوران حکومتش با موجی از احساسات ضد زن همراه بود که باعث افزایش شکاف در جامعه کره جنوبی شد. روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز با بیان اینکه دوران ریاست جمهوری یون با کاهش محبوبیت و ناکارآمدی سیاسی مشخص میشود، اعلام کرد که ناکارآمدی او در روز سه شنبه با اعلام حکومت نظامی در کره جنوبی برای اولین بار در بیش از ۴ دهه، به اوج خود رسید.
او توضیح داد که یون از ابتدای دوره ریاستجمهوری خود با چالشهای جدی مواجه شد، زیرا او قدرت را با درصدهای حمایت پایین و تسلط مخالفان بر پارلمان به دست گرفت.
بر اساس آخرین نظرسنجیها، یون سوک یول از زمان روی کار آمدن، با توجه به کاهش شدید محبوبیت، خود را در تقابل سیاسی تقریبا دائمی با مخالفانی که پارلمان را کنترل میکنند، یافته است. اپوزیسیون مرتبا یون را که بهعنوان رئیسجمهور تفرقهانگیز در کره جنوبی شناخته میشود، به توطئه برای راهاندازی یک شورش و تلاش برای سرنگونی دموکراسی آزاد متهم میکند.
یون وارد نبردهای مختلفی با مخالفان در زمینههای مهم، از جمله آموزش و پرورش شد، زیرا او مجبور شد از طرحی برای شروع مدرسه بچهها یک سال قبل از سن تعیینشده و همچنین در زمینه طرحهای بهداشتی که در آن پزشکان مدت طولانی به دلیل دستمزدهای پایین و بدتر شدن شرایط زندگی اعتصاب کردند، دست بکشد.
از زمان انتخاب یون تقریبا دو سال پیش، یون از شکایتهای قضایی، تنظیمکنندههای دولتی و تحقیقات جنایی برای مهار سخنانی که بهعنوان «اطلاعات نادرست» توصیف کرد، استفاده کرده است و پلیس و دادستانها به خانهها و دفاتر روزنامهنگاران با ادعای انتشار اخبار جعلی یورش بردهاند.
رئیس جمهور کره جنوبی همچنین با اتهامات سوء استفاده از قدرت خود برای پیشبرد منافع شخصی خود مواجه شد و امسال متهم به فشار بر وزارت دفاع برای اصلاح نتایج تحقیقات در مورد مرگ یک تفنگدار دریایی کره جنوبی در سال ۲۰۲۳ شد.
رئیسجمهور کره قبل از تصدی این سمت، از یک دادستان در زمان مون جائه این، رئیسجمهور سابق کرهجنوبی به رئیسجمهور اپوزیسیون تبدیل شد که پس از مون، متعهد شد جامعهای عادلانه مبتنی بر عقل سلیم و حاکمیت قانون ایجاد کند.
یون ۶۳ ساله پس از تحقیق به عنوان دادستان موقت در مورد پروندههای فساد مالی برجسته تحت مدیریت پارک گئون هی، رئیس جمهور محافظه کار سابق برکنار شده، از جمله رسوایی فساد عظیمی که او را از قدرت برکنار کرد و منجر به زندانی شدنش شد، به شهرت رسید.
در دوران مون، یون به سمت دادستان کل منصوب شد، اما رابطه او با دولت لیبرال به سرعت بدتر شد، زیرا او حلقه درونی رئیس جمهور سابق را در تحقیقات خود هدف قرار داد. با افزایش نارضایتی عمومی از دولت مون، درخواستهایی از یون برای نامزدی به عنوان نامزد اصلی حزب مخالف، یعنی حزب قدرت مردم، شنیده شد.
تنها یک سال قبل از انتخابات ۲۰۲۲، یون پس از کشمکش شدید با دولت از سمت خود به عنوان دادستان استعفا داد. مدت کوتاهی پس از آن، او کارزار ریاست جمهوری خود را راه اندازی کرد، به حزب مخالف پیوست و نامزدی را برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری به دست آورد.
نیویورک تایمز در گزارشی اعلام کرد که کیم کیون هی، همسر رئیس جمهور کره جنوبی را کانون برخی از مشکلاتی بود که یون با آن روبهرو شد. در اواخر سال ۲۰۲۳، کلیپهایی منتشر شد که نشان میداد کیم یک کیف دیور به ارزش ۲۲۰۰ دلار هدیه میگیرد که این در کره جنوبی جرم بوده و به منزله دریافت رشوه است.
این اتفاق جنجال بزرگی را در درون حزب سیاسی او به راه انداخت و در آستانه انتخابات پارلمانی به موضوع مهمی تبدیل شد. حزب مخالف دموکرات در انتخابات پارلمانی که در ماه آوریل برگزار شد، ۱۷۵ کرسی در مجلس ملی ۳۰۰ کرسی به دست آورد.
کیم همچنین با اتهام دست داشتن در یک پرونده دستکاری قیمت سهام قبل از انتخاب همسرش روبهرو شد، سال گذشته پارلمان تحت کنترل اپوزیسیون لایحهای را تصویب کرد که بر اساس آن انتصاب یک دادستان ویژه برای بررسی این اتهامات ضروری بود، اما یون از وتوی خود برای جلوگیری از آن استفاده کرد.
روابط بین دو کره از زمان روی کار آمدن یون سوک یول شاهد وخامت بی سابقه بوده است. برای چندین دهه روابط بین دو کره که پس از جنگ کره (۱۹۵۰-۱۹۵۳) با وجود اینکه معاهده صلحی را امضا نکردند و جنگ با آتش بس پایان یافت و بین تلاش برای آرامش و تشدید تنش نظامی در نوسان بود.
با این حال، کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی به دلیل اقدامات تحریکآمیز کره جنوبی به ریاست یون به توسعه سلاحهای هستهای ادامه داد. کره شمالی موضع سخت تری اتخاذ کرد و تمام اشکال گفتوگو با سئول و واشنگتن را متوقف کرد و آزمایشهای خود را بر روی موشکهایی که قادر به حمل کلاهک هستهای بودند تشدید کرد. همچنین اعلام کرد که کره جنوبی شریک اتحاد مجدد نیست، بلکه دشمنی است که باید در صورت وقوع جنگ ضمیمه شود.
از سوی دیگر، یون با پیروی از رویکرد تقابلی با پیونگ یانگ، خواستار گسترش فعالیتهای رسانهای و تبلیغاتی علیه کره شمالی شده و پس از رزمایشهای نظامی مختلف با ژاپن و آمریکا منجر به بدتر شدن شرایط شد.
منبع: الشروق